ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΟΡΔΗΣ
ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ
Η επιλογή της χορδής που θα χρησιμοποιήσετε στη ρακέτα σας έχει να κάνει με το επίπεδο και στυλ παιχνιδιού σας. Υπάρχουν σε διάφορα σχήματα και πάχη. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε κάποιους βασικούς κανόνες για τις χορδές και τις βασικές κατηγορίες καθώς και για ποια επίπεδα παιχνιδιού και στυλ προτείνονται.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Οι πιο λεπτές χορδές παράγουν περισσότερη δύναμη και τείνουν να δίνουν περισσότερες περιστροφές στη μπάλα. Πιο γρήγορη φθορά.
Οι πιο μαλακές χορδές έχουν λιγότερο κραδασμό
Οι πιο ελαστικές χορδές παράγουν περισσότερη δύναμη (γενικά, όταν παράγεται περισσότερη δύναμη από τη χορδή, απορροφά και περισσότερο κραδασμό κατά την επαφή με τη μπάλα)
Όσο πιο ελαστική είναι η χορδή, τόσο μεγαλύτερη απώλεια τάσης υπάρχει.
Λιγότερη τάση/κιλά στη χορδή δίνει περισσότερη δύναμη, μεγαλύτερη τάση/κιλά δίνει περισσότερο έλεγχο (η μετακίνηση των χορδών δεν εξαρτάται από τη τάση)
Η πυκνή πλέξη (π.χ. αριθμός χορδών 18×20) προσδίδει περισσότερο έλεγχο, η αραιή πλέξη (π.χ. αριθμός χορδών 16×19, 16×18) περισσότερη δύναμη
ΕΙΔΗ ΧΟΡΔΩΝ
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ
NYLON – MULTIFILAMENT : Χορδές γνωστές με το όνομα Synthetic Gut, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε επίπεδο αίσθησης και παικτικότητας οπότε χρειάζονται δοκιμές για να βρεις το κατάλληλο για σένα. Είναι χορδές τις οποίες θα βρεις σε πολύ καλή τιμή ανάλογα με τα επίπεδα που περιγράψαμε πιο πριν.Υπάρχουν τα βασικά synthetic guts(οικονομικά), υπάρχουν και τα multifilaments (πιο ακριβά σε σχέση με τα βασικά) τα οποία έχουν πολύ καλή και μαλακή αίσθηση (ιδανικά για τραυματισμους στα χέρια) και καλύτερη παικτικότητα.
ΦΥΣΙΚΟ ΕΝΤΕΡΟ: Το αποκαλούν ο βασιλιάς των πλεγμάτων. Το φυσικό έντερο είναι το καλύτερο σε παικτικότητα, αίσθηση, αντοχή τάσης.νο 1 επιλογή στο παγκόσμιο tour, το συναντάμε πλέον πολύ συχνά σε υβριδικά με τοποθέτηση του πολυεστέρα στις mains και του εντέρου στις crosses. Το μόνο ελάττωμα του, είναι αρκετά ακριβό.
ΜΟΝΟΚΛΩΝΕΣ – ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΕΣ: Χορδές οι οποίες είναι κατασκευασμένες είτε από καθαρό πολυεστέρα είτε μίγμα πολυεστέρα με άλλα υλικά (συνήθως kevlar). Είναι κατάλληλες για παίκτες που χρησιμοποιούν περιστροφές στα χτυπηματα τους και για παίκτες που χτυπάνε πολύ δυνατά τη μπάλα καθώς έχουν μεγάλη αντοχή και δεν φθείρονται ή σπάνε.Υπάρχουν σε στρογγυλό – πολυγωνικό, rough (για περισσότερο φάλτσο).
Δεν κάνουν για αθλητές που έχουν τραυματισμό στο χέρι καθώς παράγουν αρκετό κραδασμό και είναι πιο σκληρά.